22 Mayıs 2013

Gougeres (Fransız Peynir Topları)



Gougeres, Fransız mutfağında sıkça yapılan lokma büyüklüğünde peynir toplarıdır. Aslında profiterol hamuru usulünde yapılan, fakat içine peynir çeşitlerinin ilavesiyle farklı ve yumuşacık bir lezzet barındıran bu toplar sıcakken çok daha iyi oluyor. Fakat soğuduğunda bile yumuşaklığını koruyor. Günün her saatinde yenebilecek kadar güzel ve lezzetliler.
Afiyet olsun

21 Mayıs 2013

Çikolata Kremalı Kakaolu Cup Kek

Cup Kek
Cup Kek
Cup kek yapmak çok keyifli, fakat bana göre yapılan kekin hem çok lezzetli, hem de yumuşak olması gerekiyor. İşte bu kek hem yumuşak, hem lezzetli. Tabi krema çok farklı bir lezzet kazandırıyor.
Afiyet olsun...

19 Mayıs 2013

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun!

 

 BEN MUSTAFA KEMAL'İM

Ey milletim!
Ben Mustafa Kemal'im,
Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim,
Hala en hakiki mürşit değilse ilim,
Kurusun damağım dilim,
Özür dilerim,

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi..

Özgürlük hala
En yüce değer Değilse eğer,
Pırangalı kalsın diyorsanız köleler,

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi..

Yoksa çağdaş medeniyetin bir anlamı,
Ortaçağa taşımak istiyorsanız zamanı,
Baş tacı edebiliyorsanız
Sanatın içine tüküren adamı,

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi..

Yetmediyse acısı şiddetin, savaşın,
Anlamı kalmadıysa
Yurtta sulh, dünyada barışın,
Eğer varsa ödülü
Silahlanmayla yarışın,

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi..

Özlediyseniz fesi peçeyi,
Aydınlığa yeğliyorsanız kara geceyi,
Hala medet umuyorsanız
Şıhtan, şeyhten, dervişten,
Şifa buluyorsanız
Muskadan, üfürükçüden

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi..

Eşit olmasın diyorsanız
Kadınla erkek,
Kara çarşafa girsin diyorsanız
Yobazın gazabından ürkerek,
Diyorsanız ki okumasın
Kadınımız kızımız
Budur bizim alın yazımız,

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi..

Fazla geldiyse size
Hürriyet, Cumhuriyet,
Özlemini çekiyorsanız
Saltanatın, sultanın,
Hala önemini anlayamadıysanız
Millet olmanın,
Kul olun, ümmet kalın,
Fetvasını bekleyin şeyhülislamın.

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi Rahat bırakın beni...

Süleyman Apaydın

 

Bütün bunların üzerine daha ne söylenebilir?...

11 Mayıs 2013

Anneler Günümüz Kutlu Olsun


Bu özel günde söylenecek çok şey var aslında. Benim de 2 çocuğum var. Bence bir anneye en güzel hediye, hakikatli ve sevgi dolu çocuklara sahip olmak.  Beni düşünen, anne nasılsın, keyfin yerinde mi diye soran, eğer bir derdim varsa benimle paylaşan çocuklarım var. Onlarsız bir hayat düşünemiyorum. O yüzden onların benim evlatlarım olması zaten bana bir hediye, bir anne için bundan daha kıymetli ne olabilir ki?
Bütün annelere benim evlatlarım gibi evlatlara sahip olmalarını dilerim.
Sevgilerimle

10 Mayıs 2013

Çilekli Kek


Bugün kuzumun isteği üzerine çilekli kek yaptım. Yemeye başlayınca tetem (bana teyze demiyor, tetem diyor) hep bu kekten yap deyince anlaşıldı ki çok güzel olmuş. İnanılmaz bir damak zevki var. Fakat gerçekten sanki çilek yiyorsun o kadar lezzetli oldu.
Afiyet olsun

6 Mayıs 2013

Çikolatalı Mousse

Mousse

Mousse
Çikolata mousse'yi isterseniz kaselere koyup ikram edebilir, isterseniz çikolatalı pastalarınız için çikolata krema olarak da kullanabilirsiniz. Ben son yaptığım ( buradaki ) pastayı bu sos ile yaptım ve gerçekten şahane oldu.

3 Mayıs 2013

Trüf

Trüf, aslında yapımı oldukça kolay bir lezzet. Ben kek yaptığımda arta kalan kekleri dondurucuda bir poşet içinde saklıyorum. Böyle gerektiğinde de çıkarıp kullanıyorum. Ayrıca Trüf'leri pasta yaptığınız da da üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun

1 Mayıs 2013

Mousse Kremalı Trüf Pasta


Pandispanya Malzemeleri;
1+ 3/4 Su bardağı un
1+ 1/2 Su bardağı toz şeker
2/3 Su bardağı (60 gr) kakao
2 Çay kaşığı kabartma tozu
1/2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı espresso tozu
3 Adet yumurta ( oda sıcaklığında)
1+ 1/4 Su bardağı süt
3/4 cup tereyağı (oda sıcaklığında)
1 Çay kaşığı vanilya

Mousse Kreması için;
180 gr bitter çikolata
1/4 Su bardağı süt
1 Yumurta sarısı
55 Gr (4 yemek kaşığı ) tereyağ
250 Ml soğuk krema
Kaplama kreması için;
150 Gr bitter çikolata
150 Ml krema

Trüf için;
150 Gr bitter çikolata
150 Ml krema
3 Dilim kakaolu kek
Çikolata parçaları (rendelenmiş)
İnci şeker

Pandispanya Tarifi;
Öncelikle 2 ayrı kalıbınızın her tarafını yağlayın.  (Kalıplarınız 23 cm büyüklüğünde olmalı. ) Altlarına  yağlı kağıt serip onu da yağlayın. Geniş bir kabın içine un, şeker, kakao, kabartma tozu ve tuzu eleyerek koyun ve harmanlayın. Tereyağını, ayrı bir kapta yumuşayıncaya kadar mikserle çırpın, üzerine yumurtaları ekleyin, tekrar çırpın. Daha sonra üzerine espresso tozunu, vanilyayı ve sütün yarısını ilave edin ve tekrar çırpın. Bu karışımın içine unlu karışımı ilave edip karıştırın ve son olarak sütün kalan kısmını ilave edin ve iyice karışana kadar çırpın. Hazırladığınız bu karışımı, 2 ayrı kalıba paylaştırın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

Mousse Krema tarifi;
Bir çırpma kabında, çikolata, süt ve tereyağını birlikte benmari usulü eritin. Sos
biraz erimeye başladığında yumurtayı ekleyip çırpma teliyle çırpın ve ılınması için bir kenara alın. Başka bir kapta kremayı iyice sertleşene kadar çırpın. Krema sertleştikten sonra, ılınan çikolata karışımını ilave edin ve karıştırın. Kullanıma hazır hale gelmesi için buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.

Trüf tarifi;
Kremayı bir tencerede ısıtın( kesinlikle kaynatmayın) ve üzerine, küçük parçalara
ayırdığınız çikolataları ekleyin ve çikolata eriyene kadar karıştırın. Kullanalabilecek hale gelebilmesi için, buzdolabında 2-3 saat bekletin. Sertleştikten sonra dolaptan alın ve içine rondodan geçirilmiş veya ufalanmış kek parçalarını ilave edin ve elinizle yoğurun. Daha sonra yoğurduğunuz bu karışımdan küçük toplar koparıp rendelenmiş çikolataya batırın. Buzdolabına koyun ve kullanacağınız zamanakadar bekletin. 

Trüf için eğer isterseniz çikolatanınyarısını bitter, yarısını sütlü çikolata
olarak kullanabilirsiniz.

Pastanın Birleştirilmesi;
Keklerinizi kalıplardan çıkarıp soğuttuktan sonra, pastayı monte edeceğiniz yere
keklarin birini alın ve üzerine mousse kremayı bol bir şekilde yayın. Üzerine diğer kek parçasını koyun ve pastanın tamamını kaplama kreması ile kaplayın. Eğer pasta tarağınız varsa, pastanın yanlarına gezdirip, çizgiler oluşturabilirsiniz.
Kaplama işiniz bittikten sonra, pastanın üzerine hazırlamış olduğunuz trüf’leri
dilediğiniz gibi yerleştirin. Son olarak inci şekerlerle süsleyebilirsiniz.