27 Şubat 2013

REBECCA




Yazar: Daphne Du Maurier



Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular:
Laurence Olivier, Judith Anderson, George Sanders, Nigel Bruce, Reginald Denny
Tür: Gizem, Gerilim
Yapım Yılı: 1940 (130 dk)
Vizyon Tarihi: 12 Nisan 1940 Cuma



Max de Winter’la evlenerek görkemli Manderley Malikânesine yerleşen genç ve mütevazı Bayan de Winter’ı rahat, huzurlu bir yuvadan bambaşka bir ortam beklemektedir. Bay de Winter’ın bir yıl önce ölmüş ilk eşi Rebecca’nın anısı, hizmetkârlardan Bayan Danvers tarafından canlı tutulmakta ve çiftin arasında aşılması güç bir engel olarak durmaktadır. Daphne Du Maurier’nin ünlü romanı Rebecca, 1938 yılında yayımlandığında büyük ses getirdi. Popüler bir aşk hikâyesi olarak sunulan Rebecca’nın çok daha derinlikli, psikolojik bir roman olduğu zaman içinde anlaşıldı ve klasikler arasında yerini aldı.
Bu gerilimli hikâye ünlü yönetmen Alfred Hitchcock’un dikkatini çekti ve Rebecca 1940 yılında başrollerini Joan Fontaine ile Laurence Olivier’nın paylaştıkları bir sinema filmine de uyarlanıp büyük başarı kazandı.



www.maxkitap.com

REBECCA
1970’li yıllarda siyah beyaz haliyle, çocuk gözüyle seyrettiğim ve hiç unutamadığım, sonunda arayıp bulduğum Daphne Maurier adlı yazarın kitabı Rebecca. O yıllarda bayağı küçüktüm filmi izlediğimde. Fakat o kadar çok etkisinde kalmışım ki ara ara hatırlayıp da şu kitabı bulsam okusam, filmini bulsam izlesem diye düşünürken, kitabı buldum.. İki gün içinde okudum. Hani derler ya bir solukta okudum, öyle diyebilirim. Tabi herzaman film, kitap gibi olmuyor. Kitap okumak başka bir keyif. Ben kitap okurken genelde kişileri ve mekanları kafamda oluştururum. Bilmiyorum kitap okurken sizde aynı şeyi yapıyor musunuz?  Sadece, filmini izlediğimde malikane ve malikanenin aslında ürperten ama bir o kadar da insanı çeken bir yer olduğu kafamda resim gibi kalmış.  Ama şimdi kitabı okuyunca, filmini izlememiş olsaydım bile yine aynı şekilde malikane gözümde canlanırmış. Yazarın dili o kadar güzel ki, insan kendini kaptırıyor, bir bakmışım, kitabı okurken “nerdeyim,ne yapıyorum?” farkında değilim.  Gerçekten çok güzel ve sürükleyici bir kitap.
Gerilim kitapları sevenlere bu kitabı okumalarını öneririm. Tabi Alfred Hitchcock filmlerini sevenlerin de mutlaka, Rebecca’yı izlemelerini şiddetle öneririm. Film ne kadar başarılıymış ki ben seyrettiğimde 10 veya 11 yaşlarında olmama rağmen unutamadım.
Unutamadığım film ve kitap sayısı o kadar çokki, yavaş yavaş onları da yazmak istiyorum.
Yakında başka bir kitapla görüşmek üzere…

8 Şubat 2013

Kırmızı Kadife Pasta (Red Velvet Cake)



Sevgili Berna Gürşen'in Butik Pastacılık kitabından yaptığım Kırmızı Kadife Pastasının tarifini vermek istiyorum. Çünkü bu kitap bana çok şey öğretti ve içinde yer alan tarifleri çok severek yapıyorum. Kendisine bir kez daha bu tarifler için teşekkür ederim.


Kırmızı Kadife Kek Malzemleri;
2+1/4 kap (250 gr) un
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
1 Çay kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı (12 gr) kakao
120 Gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1+1/2 Kap (300 gr) toz şeker
2 Büyük boy yumurta
1 Tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası
1 Tatlı kaşığı vanilya özütü
1 Kap (240 ml) kesik süt (oda sıcaklığında)
1 Tatlı kaşığı elme sirkesi
1 Çay kaşığı karbonat

“Kesik süt elde etmek için, bir kap sütüniçine 1 yemek kaşığı limon suyu veya sirke ekleyip 5-10 dakika bekleyin.

Labneli Krema Malzemeleri;
2 Paket (400 gr) labne peynir (oda sıcaklığında)
120 Gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 Tatlı kaşığı vanilya özütü
2+1/3 Kap (280 gr) pudra şekeri
Bir çimdik tuz

Kırmızı Kadife Kek Tarifi;
23 cm çapındaki bir kelepçeli kalıbınızın altına yağlı kağıdı serin. Geniş bir cam kasenin içine un, kabartma tozu, tuz ve kakaoyu eleyin. Ayrı bir kasenin içinde tereyağ ve şekeri 3 dakika çırpın. Daha sonra yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin. Gıda boyasını da ilave edip çırpın. Daha sonra bu karışıma unlu karışımın yarısını ekleyin biraz çırptıktan sonra kesik sütün yarısını ekleyin. Kalan unlu karışımı da ekleyip yine biraz çırptıktan sonra kalan kesik sütüde ekleyin. Son olarak ufak bir kap içinde karbonat ve sirkeyi (karıştırdığınızda köpürdüğünü göreceksiniz) karıştırın. Bu karışımıda hızlı bir şekilde unlu karışıma ilave edip hafif çırpın ve hemen kalıbınıza boşaltın. Önceden ısıtılmış 175derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. 30 dakika fırının kapağını açmayın. 30 dakika sonunda kürdan testi uygulayın. Kekin piştiğine emin olduktan sonra, kalıbınızı fırından tel bir ızgaranın üzerine koyun ve soğumasını bekleyin.

Oda sıcaklığına gelen kekinizi streç filme sarıp en az birkaç saat bekletmeniz
gerekiyor.

Labneli Krema Tarifi;
Öncelikle labne peynirini elekte bekleterek suyunu süzün. Daha sonra labne ve tereyağını pürüzsüz bir kıvam alana kadar beraber çırpın. Son olarak pudra şekeri, vanilya ve tuzu ilave edip çırpın.

Not:
Bu krema biraz sulu bir krema olduğu için birkaç saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Çok fazla koyulaşmıyor fakat sürülebilecek bir kıvama geliyor.

Pastanın birleştirilmesi;
Öncelikle kekin üzerindeki bombeli kısmı biraz düzeltin ve arta kalan parçaları rondoda ufalayın.
Keki 3 eşit parçaya bölün . Labneli kremadan pastanın üzerini süslemek için bir kenara biraz ayırın. Böldükten sonra her katın arasına kremayı sürün. En üst kısmada kremayı sürdükten sonra robottan geçirdiğiniz kek parçalarıyla pastanın her yerini kaplayın. Son olarak pastanın üzeri için ayırdığınız krema ile pastanın üzerini süsleyin.