27 Aralık 2012

Bir Can İçin Sizde Organlarınızı Bağışlayın

Herkese merhaba;

Yaklaşık 4 yada 5 yıl evvel televizyon haberlerinde, bir kişinin (yanlış hatırlamıyorsam trafik kazasında) öldüğünü, ölen kişinin organları ile 4 kişiye hayat verildiğini izlemiştim. Aynı ameliyathanede o 4 kişi aynı anda yapılan organ bağışı ameliyatlarıyla hayatlarını yeniden kazanma şansını elde etmişlerdi. Hatta ameliyatlar Funda Arar'ın Camdan Kalp şarkısı eşliğinde yapılıyordu. O kadar etkileyici bir haberdi ki, ben ağlayarak izlemiştim. 

Ertesi gün Florance Nightingale hastanesine gidip bütün organlarımı bağışladım ve kartımı aldım. Kartım artık hep cüzdanımda duruyor. Eğer bana birşey olurda kurtulamayacak durumda olursam,  ailemede söyledim, bütün organlarım başka ihtiyacı olan hastalar için kullanılacak. 

Türkiye'de maalesef organ bağışı çok az yapılıyor. Ne yazık ki, organ bağışı bekleyen hasta sayısı oldukça çok. Sonuçta öldüğümüzde, çürümek yerine başka bedenlere can vermek kimse için zor olmasa gerek.

Haydi! Şimdi herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum.

BİR CAN İÇİN SİZ DE ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN 

 

 

Organ Nakli Hakkında Genel Bilgiler

Organ Nakli Merkezi

Organ Bağışı Nedir?

org bagis belgesi1Organ bağışı; bir kişinin özgür iradesi ile ölümünden sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Bağışlanmış olan organların uygunluğu vericinin ölümünden sonra sağlık bakanlığındaki görevliler tarafından araştırılır.

Organ Bağışı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde organ bağışları birçok hastane ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Bağış kartınızı bu kuruluşlardaki Organ Bağış Birimlerinde organ bağış formunu doldurarak alabilirsiniz. Organlarınızı bağışladığınızı yakınlarınızın bilmesi ve bağış kartınızın yanınızda olması ölümünüz halinde organ bağışlama isteğinizin yerine getirilmesini sağlayacaktır.

org bagis belgesi2Organ Bağışı Yaptım, Vazgeçebilir miyim?

Evet, vazgeçebilirsiniz, bunun için kartınızı kırıp atmanız, ayrıca yakınlarınıza da söylemeniz yeterlidir.

Organ Nakli Nedir?

Organ nakli; vücutta görevini yapamayan bir organın yerine yeni bir organın nakledilmesidir. Bu da canlı bir vericiden veya beyin ölümü gelişmiş ve organları bağışlanmış kişiden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın alınması ile olmaktadır.

Beyin Ölümü Nedir?

Bitkisel hayat ya da komadan farklı olarak geri dönüşümü olmaksızın beyin işlevlerinin kaybıdır. Bu durum yoğun bakım şartlarında gerçekleşebilmektedir. Bu vakalar beyin ölümü tespit kurulu tarafından değerlendirilip gerekli testlerin sonunda geriye dönüşün olmadığı durumlarda beyin ölümü tanısı konulabilmektedir. Bu tanıyı alan vaka kalbi atsa da tıbbi ve hukuki olarak ölüdür ve bu durum beyin desteklemediği için uzun sürmeyecektir. Yani tüm desteğe rağmen kısa süre içerisinde kalp de duracaktır.

Organ Bağışı Sonrası Vücut Dış Görünümü Bozulacak mıdır?

Organ çıkarımı ameliyatı, ameliyathane koşullarında, tecrübeli cerrahi ekipler tarafından titizlikle yapılmaktadır. Gizli dikiş ile cilt kapatılarak vericinin vücuduna saygılı davranılmaktadır. Vücut üzerinde tek bir dikiş izi olmaktadır.

Organ Bağışı Dinen Caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Bu kararla; organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak nitelendirilmekte ve “organınızı vereceğimiz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” denilmektedir. Kur’an- Kerim’de de “Kim bir insana hayat verirse onun sanki bütün insanlara hayat kazanacağı” beyan olunmuştur (Maide Suresi, Ayet 32).

Alınan Organlar Kimlere Nakledilecektir?

Organ alacak hastalar önce kan ve doku gruplarına göre daha sonra da tıbbi aciliyet durumlarına göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin, fakir ayrımı yapılmaz.

Merkezimiz Organ Nakli Bilgileri

Merkezimiz de yapılan doku ve organ nakilleri;

  • Kalp-Kalp Kapakçığı: Prof. Dr. Gökhan İPEK (sorumlu hekim)
  • Böbrek: Prof. Dr. Salih PEKMEZCİ (sorumlu hekim)
  • Karaciğer: Doç. Dr. Kaya SARIBEYOĞLU (sorumlu hekim)
  • Kornea
Merkezimizde 1986 yılından beri aktif olarak böbrek nakli yapılmaktadır. 2011 tarihine kadar yapılan toplam böbrek nakli sayısı (canlı+kadavra) 582'dir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli, şimdiden teşekkür ederim.