Kek Malzemeleri;
150
Gram oda sıcaklığında tereyağ
2/3 Su
bardağı (50 Gram) kakao
2/3 Su
bardağı kaynar su
1/3 Su
bardağı sıcak süt
1,5 Su
bardağı un
1,5 Su
bardağı toz şeker
1 çay
kaşığı karbonat
1/2
Çay kaşığı tuz
1
Çorba kaşığı vanilya özütü (ben toz vanilya kullandım)
3 Adet
iri yumurta
Ganaj malzemeleri;
150
Gram bitter çikolata (doğranmış)
150
Gram sütlü çikolata (doğranmış)
1
Kavanoz (400 ml) Nutella
1+2/3
Su bardağı (400 ml) soğuk krema
Çikolata Kırıkları Malzemeleri;
120
Gram bitter çikolata (doğranmış)
Frambuaz Sos Malzemeleri;
1 Kg
Frambuaz
1,5 Su
bardağı toz şeker
1
Limon suyu
4/2 Su
bardağı mısır nişastası
Kek Tarifi;
Öncelikle
fırını 175 dereceye ayarlayın. 20 cm çapındaki 2 ayrı kalıbın altını yağlayın
ve ayrıca yağlı kağıdı kaplayıp, yağlı kağıdı da yağlayın. Öncelikle kakaoyu
bir kaseye eleyin ve üzerine kaynar suyu ekleyip kakao iyice eriyinceye kadar
karıştırın, üzerine sütü ekleyip tekrar karıştırıp soğumaya bırakın.
Ayrı
bir kaseye un, tuz ve karbonatı eleyin.
Ayrı
bir kaseye de, (ben cam kase kullanmayı tercih ediyorum) oda sıcaklığında
yumuşamış olan tereyağını koyup, iyice eriyinceye kadar mikserle karıştırın.
Daha sonra üzerine toz şekeri ilave edip orta hızda mikserle çırpın. Hemen
arkasından yumurtaları teker teker ileve edip (her eklediğinizde iyice
karıştırın) çırpın. Son olarak ta vanilyayı ekleyin ve biraz daha çırpın.
Mikserle
düşük hızda çırparken, sütlü kakao karışımı, unlu karışımla dönüşümlü olarak 3
kerede ekleyin. Yani önce unlu karışımın bir kısmını, sonra kakaolu karışımın
bir kısmını. Aynı işlemi malzemeler bitene kadar 3 kere tekrarlayın.
Çırpma
işlemi bittikten sonra, keki ikiye bölerek, hazırladığınız 2 ayrı kalıba eşit
miktarda boşaltın. Kalıpları setin üzerine vurarak, kek harcının kalıba
oturmasını sağlayabilirsiniz.
Her 2
kalıbıda hazır olduktan sonra daha önceden ısıttığınız fırına koyun ve 25
dakika pişirin. (Tabi bu süreyi kendi fırınınıza göre ayarlamanız daha sağlıklı
olacaktır.)
Kekler
piştikten sonra, fırından alın ve soğumaya bırakın. iyice soğuduğuna emin olduktan
sonra kalıplardan çıkarın.
Çikolata Kırıkları tarifi;
Çikolata
kırıklarını elde etmek için, öncelikle 120 gram bitter çikolatayı benmari usulü
eritin. Ocaktan aldıktan sonra 2 dakika soğumaya bırakın.
Daha
sonra 36*40 ölçülerinde 2 adet yağlı kağıt kesin. Kağıtlardan birini, düz bir
zemine serin ve erittiğiniz çikolatayı üzerine dökün. Döktükten sonra,
çikolatayı kağıdın kenarlarında 1’er cm yer kalacak şekilde kağıda yayın. Daha
sonra 2. yağlı kağıdı, çikolatayı döktüğünüz kağıdın üzerine kapatın ve hafifçe
bastırarak hava boşluklarını alın. Sonra kısa olan uçtan başlayarak rulo haline
getirin ve bir tepsiye koyarak ( ben fırın tepsisine koydum ve hiç bir kayma
yapmadan, tepside durdu) buzdolabına kaldırıp 2 saat bekletin.
2 saat
sonra çıkardığınızda, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine, hızlı bir
şekilde ruloyu açın. Açarken, çikolatanın nasıl kırıldığını görceksiniz.
Elinizi fazla sürmeden bir cımbız yardımıyla pastanın kenarlarına
dizebilirsiniz. Eğer pastanız hazır değilse çikolatayı kırık bir halde
buzdolabında bekletebilirsiniz.
Ganaj tarifi;
Bitter
ve sütlü çikolatayı, benmari usulü eritin ve ocaktan alın. Üzerine Nutella’yı
ekleyin ve çırpın. Ardından, soğuk kremayı ekleyerek tekrar karıştırın. Çok
fazla karıştırmamaya özen gösterin. Fazla karıştığında ganaj pürüzlü olabilir.
Artık ganajınız pastayı kaplamaya hazır.
Ben
biraz buzdolabında beklettikten sonra, pastayı kaplıyorum, çünkü ganaj biraz
daha sertleşince pasta çok daha kolay kaplanıyor.
Frambuaz sos tarifi;
Öncelikle
frambuazları blenderdan geçirin ve bir tencereye alın. Diğer malzemeleri de
ekleyip, orta ateşte koyulaşana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin. Piştikten
sonra soğumasının bekleyin.
gördüğümde ben herhalde bu pastayı yapamam demiştim. Fakat, arkadaşlarımla toplanacağımızda bir cesaret kendimi bu pastayı yaparken buldum. Pasta bittiğinde görüntü tamamdı. Tabi ben ayrıca arasına frambuaz sos ilavesi yaptım. Ama tabi bence en önemli olan lezzetiydi, çok merak ediyordum. Bir gece dolapta bekledi ve ertesi gün arkadaşlarıma çıkarıpta kestiğimde, bayıldılar. Adını vermek istemediğim fakat devamlı pasta aldığımız çok bilinen ve şahane pastalar yapan bir pastaneden aldığımı sandılar. Sos, çikolata kırıkları, herşeyiyle gerçekten şahane oldu. İyiki denemişim, iyiki Cenk bu tarifi vermiş. Kendisine teşekkür ederim.Siz de mutlaka deneyin. Sonuç mükemmel.
Hafif,lezzetli ve doyumsuz bir tat abla ellerine sağlık...
YanıtlaSil